Pijn en hormoonveranderingen bij vrouwen: Hoe krachttraining je kan helpen?

Hoe beïnvloeden hormoonveranderingen je lichaam en kunnen ze fysieke pijn veroorzaken?

Vanaf de puberteit beginnen hormonale veranderingen een belangrijke rol te spelen in het leven van vrouwen. De eerste menstruatie markeert een periode waarin hormonen zoals oestrogeen en progesteron je lichaam beschermen en ondersteunen. Maar vanaf het 35e levensjaar begint een nieuwe fase: de peri-menopauze. In deze periode neemt de productie van beschermende hormonen af, wat sneller kan leiden tot ontstekingen in het lichaam. Dit wordt vaak voelbaar in de gewrichten, zoals je handen, polsen, knieën, heupen en schouders. Dit is het moment waarop veel vrouwen te maken krijgen met fysieke pijnklachten die moeilijk te verklaren zijn.

Welke voordelen biedt krachttraining specifiek voor het reguleren van hormonale disbalans?

Krachttraining heeft een positief effect op meerdere hormonen in je lichaam. Naast het reguleren van oestrogeen en progesteron, helpt het ook om het stresshormoon cortisol te verlagen. Dit gebeurt mede door de aanmaak van “gelukshormonen” zoals dopamine en endorfine, die je stemming verbeteren en je meer energie geven. Bovendien stimuleert krachttraining de insulinegevoeligheid, wat zorgt voor een betere verwerking van voedsel. Het resultaat? Een verbeterde hormoonbalans, minder stress, en een algeheel gezonder lichaam.

Hoe kan krachttraining helpen bij het verminderen van fysieke pijn, zoals rugpijn, spierpijn of gewrichtspijn?

Fysieke pijn is vaak een uiting van disbalans – niet alleen hormonaal, maar ook fysiek, mentaal of emotioneel. Hoewel hormonen een belangrijke rol spelen, kan voeding bijvoorbeeld ontstekingen in je lichaam versterken. Krachttraining helpt niet alleen je hormonen te reguleren, maar versterkt ook de spieren rondom je gewrichten en vermindert de belasting op pijnlijke plekken. Het geeft je lichaam de tools om beter te herstellen, je houding te verbeteren en zelfs langdurige pijn te verlichten. Met de juiste aanpak is krachttraining een krachtig middel om balans te herstellen en pijn te verminderen.

Welke krachttrainingsoefeningen zijn het meest geschikt voor mensen met hormonale schommelingen?

De oefeningselectie hoeft niet leidend te zijn. Bij mensen met hormonale schommelingen is het creëren van lichaamsbewustzijn veel belangrijker. Daarom raad ik anti-krachttraining aan. Deze unieke benadering legt de nadruk op spiersensaties, ademhaling en hartslag, in plaats van alleen herhalingen en sets. Bewegingen worden uitgevoerd met een focus op juiste spierspanning, een vloeiende ademhaling en een hartslag die aansluit bij de ervaren stressniveaus. Door deze combinatie van fysieke en mentale focus ontstaat niet alleen een betere hormonale regulatie, maar ook meer regulatie in het zenuwstelsel.

Voorbeeld oefening: Een gecontroleerde squat waarbij je bewust je inademt terwijl je zakt naar beneden en uitademt op de weg omhoog. Je reguleert de spanning die je in je benen en buik voelt. Dit helpt je niet alleen om fysieke kracht op te bouwen, maar ook om je lichaam beter te begrijpen.

Wat kun je op de lange termijn verwachten van krachttraining voor je hormonale balans en fysieke welzijn?

Werken aan hormonale balans vraagt om een holistische aanpak. Het combineren van (anti)-krachttraining met de juiste voeding, suppletie en levensstijl levert de beste resultaten. Daarom raad ik aan om samen te werken met een specialist, zoals Heleen Bergsma van Healthy met Heleen, die vrouwen begeleidt in de peri-menopauze. Zij biedt een compleet traject met advies over, voeding en lifestyle, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie (met aanvullend onderzoek).

Krachttraining vormt een solide basis voor je gezondheid en vitaliteit. Door regelmatig te trainen, kun je niet alleen pijnklachten verminderen, maar ook sterker, veerkrachtiger en energieker worden. Met de juiste ondersteuning kun je blijven groeien – fysiek, mentaal en hormonaal.

Conclusie

Je hoeft niet te blijven worstelen met hormonale schommelingen en pijnklachten. Krachttraining biedt een bewezen manier om balans te herstellen en je weer sterk en energiek te voelen. Wil jij echt ontdekken hoe krachttraining of Heleen jouw gezondheid kan transformeren? Plan een intakegesprek of bezoek de website van Heleen (https://www.healthymetheleen.nl/) en start jouw reis naar een pijnvrij en gebalanceerd leven.

  • Mijn geheime werkwijze

    Onlangs hoorde ik een mooie quote “bewegen heelt het verleden, ademhaling houd je in het heden en voeding creëert de toekomst.  In mijn werkwijze combineer ik dit met drie pijlers en dat is fysiek, mentaal en emotioneel ontwikkelen. Ik geloof namelijk dat er diepere lagen zijn als we spreken over gezondheid. In een coaching [...]

  • Stretchen is slecht voor je!

    Zwakke spieren zijn korte spieren. Hoe korter de spier hoe sterker de positie. Onze houding veranderd als we lang een positie aanhouden. Ouderen met rollators zijn een mooi voorbeeld. Ook steeds meer jonge mensen hebben een slechte houding door smartphones, computers en zitten. Hierdoor ontstaan er op jonge leeftijd al fysieke klachten. Zelf heb [...]